Žiadanka
Nákupný košík je prázdny
- Mimoriadna minca predstavujúca excelentné know-how
- Spojenectvo dvoch slávnych francúzskych firiem
- Kilogramová minca prepája tri farby zlata
Monnaie de Paris spolupracuje s firmou French house a každý rok vytvára unikátnu sériu inšpirovanú dvoma tradíciami jemného francúzskeho remesla. V roku 2017 oslavuje Monnaie de Paris šéfkuchára Guya Savoya, držiteľa michelinskej hviezdy, ktorého reštaurácia bola vyhlásená najlepšou reštauráciou sveta.
Séria obsahuje prvky z gastronomického registra šéfkuchára: vajcia, hľuzovku, špargľu.
Hlavným bodom série je tato výnimočná kilogramová zlatá minca kombinujúca ružové zlato, žlté zlato a biele zlato. Jej poetickosť podčiarkuje puzdro z karbónových vlákien, všadeprítomného materiálu objavujúceho sa u stolného umenia Guya Savoya. Táto minca je vyrazená v 11 kusoch. Má tvar nádoby z kameniny na fondue, ružové zlato pripomína tradičné medené kuchynské nástroje, biele zlato albumín a žlté zlato farbu vajca. Okraj je elegantne preložený symbolmi štyroch hlavných kuchárskych elementov: oheň pre varenie, vyživujúca zem, voda a vzduch, nutné pre niektoré recepty.
Na druhej strane mince je vyobrazený odtlačok ruky Guya Savoya ako pripomienka toho, že kuchárske umenie je manuálna práca.
Vykupujeme produkty, ktorých predaj sprostredkúvame. V prípade mincí po individuálnej dohode zaisťujeme ich spätný predaj.
Nominálna hodnota | 5000 EUR |
---|---|
Materiál | Au 999/1000 |
Prevedenie | Proof |
Hmotnosť | 1000 g |
Priemer | 85 mm |
Náklad | 11 ks |
Autor | Joaquin Jimenez |
Guy Savoy | |
Emisia | november 2017 |
Emitent | Centrálna banka Francúzskej republiky |
Razba | Monnaie de Paris |